Verslag 2e meertocht 2021

Verslag 2e meertocht d.d. 03-07-2021

Zo win je jaren geen wedstrijd en zo twee achter elkaar. Dat is vissen, de ene dag Zero en de andere dag Hero. Dus nog maar een verslagje er achteraan.

Start;

De opkomst was weer ongeveer 15 man waaronder een nieuw gezicht Albert Veldman (Veldman kan ook met een ‘’t’’ zijn). We hopen dat we je weer vaker mogen zien. Hoe meer zielen hoe meer vreugd zullen we maar weer zeggen. Ook Good Old Fellow Erik was weer van de partij samen met Niels en zoon Rowan. Ze zouden niet onverdienstelijk gaan vissen zou later blijken. Onze jongste deelnemer was ook weer bij Pake en Beppe op de boot en deze keer kreeg hij een echte Harley Davidson pet als aanmoedigingsprijs. Altijd prijs dus als je jong bent. Hij blijkt achter, achter familie te zijn van de legendarische inmiddels overleden vislegende Jan Walstra (vangen wij tenminste weer eens een visje). Vissen dat deze man kon! Dus dat belooft wat voor de toekomst!

De start was weer om 7.00 uur vanaf het eiland op het Oudhof. Marcel krijgt een telefoontje om 6.45 uur van twee van zijn kameraden die hem succes wensen met de wedstrijd. De hele nacht (echt waar) zijn ze opgebleven om, geholpen door enkele alcoholische versnaperingen, hun kameraad aan te moedigen. Kijk dat vind ik ‘’karakter’’ hebben, dat zijn echte vrienden. Marcel neemt altijd op, dus nu ook en al zou het midden in de nacht zijn, Marcel neemt altijd op. De bemoedigen vielen in goede aarde en nadat Marcel met zijn mobiele telefoon de opgaande zon had laten zien, adviseerde hij hen om nu echt te gaan slapen. Vol vertrouwen begonnen we aan de wedstrijd.

Alhoewel, vol vertrouwen, Leo was opgestaan en zag de wind uit het Oosten komen. En behalve ‘’de wijzen uit het Oosten’’ komt er nooit veel goeds uit het Oosten. Hij dacht dat wordt weer een taaie visserij. Ja, als je weggaat met het gevoel het wordt toch niks, dan wordt het ook niks. Dat vissen puur een kwestie is van mind set zou later blijken, slechts één visje en daarmee zou hij van de tweede plaats in het algemeen klassement naar lagere regionen duikelen. Maar de strijd is nog niet gestreden. Na deze wedstrijd komen er nog twee en Leo is een moeilijk te verslaan taaie rakker.

De omstandigheden;

Droog, beetje bewolkt, de zon had de overhand, beetje wind. Uitstekend visweer.

De wedstrijd;

Het plan was om meteen naar de vang plaatsen te gaan van de vorige wedstrijd. Maar dat was niks (resultaten in het verleden geven geen ..) Er was volgens mij al te veel gevist door mensen die eerder waren dan wij. Bij een ton aangekomen, even onder de ton gevist en daar lag een mooie vis op jacht. Na de aanbeet sloeg hij echter een halve slag om de ankerketting onder de ton en het was gokken welke kant ik moest omvaren om hem los te krijgen. Er maar links omheen, goed gegokt, een vis van op een halve centimeter na 80. Dat is een mooi begin zo om half acht. Daarna een hele tijd niets en ruim anderhalf uur later een ‘’hanger’’ aan de lijn, geen enkele aanbeet gehad, hij hing er gewoon aan, ruim 83 centimeter. Na nog een uurtje een flinke beuk op de hengel en dat was er één van 70 en een paar millimeters. 10 uur, 3 vissen van boven de zeventig en nog 4 uren te vissen. Je denkt dat gaat gemakkelijk lukken om het boekje vol te vissen. Helaas, geen aanbeet meer te krijgen. Ergens omstreeks half twee nog een vis van 48 cm en dat was het dan voor mij.

Bij de meet;

Het bleek dat de snoekbaarzen nou niet bepaald los waren. Diverse mensen blank gevist (Gerke, Marten, Richard, Appie, Fokke). Enkelen met slechts één vis (Jan, Marcel, Jaring, Ronald).

Gosling, Freerk en Bob hadden er elk twee. Wietse, Rowan en Erik hadden er 3 met een bijzondere vermelding voor Erik met een vis van 89 cm. Niels en mijn persoontje hadden er 4 en niemand had dus het boekje vol kunnen vissen.

Een nog bijzondere vermelding voor Wietse, hij had de grootste snoekbaars van de dag, een exemplaar van 91 cm. Wietse had met gemak winnaar van de dag kunnen worden omdat hij nog diverse keren beet gekregen had maar de vissen waren bijzonder voorzichtig en lieten het aangeboden dood aas al snel los na de aanbeet.

Uitslag;

Zie de lijst, ook voor de millimeters.

Na het vissen;

Bij de meet stond er een grote bak vol met gerookte palingen klaar. Gerookt door Marten.

Jonge, jonge, jonge, dat was smullen. Die Marten, die kan wel roken zeg! Heerlijk! En zo lekker los in het vel. Blijkt dat hij oom moest zeggen tegen de al eerder genoemde legendarische Jan Walstra en dat hij ook wel visles heeft gehad van ome Jan. Als je kennis hebt gehad aan deze man nou dan weet je ook wel een palinkje te roken.

Voor wat mij betreft mag dit wel een vaste gewoonte worden.

Het was weer bovenmatig gezellig, maar ja ik ben ook getrouwd en moet dus ook weer eens een keertje thuiskomen (als ze wegloopt dan heb ik echt een probleem).

Bijzonderheden:

De mensen die voor in de boot zaten vangen meer vis dan de mensen achter in de boot.

Groet Jan en tot 21 augustus