Verslag 4e meertocht 2021

Verslag 4e meertocht d.d. 09-11-2021

Vooraf:

Op deze gedenkwaardige nine-eleven dag (het was precies 20 jaar geleden dat vliegtuigen het World Trade Centrum binnenvlogen), werd onze laatste en beslissende wedstrijd gevist.

Nu werk ik niet meer op vrijdag en heb ik dus alle vrijdagen vrij om te vissen en begon voor mij de wedstrijd al op de dag ervoor. Kan ik trouwens iedereen aanraden zo’n werkweek van 4 dagen, het is net als of je iedere vrijdag een heel mooi cadeautje krijgt.

Bij het NKS mag je niet voorvissen maar bij De Vriendschap zien we niet ‘’zo krekt’’. Dus vrijdag al even alle stekken verkent maar nergens een visje te vangen. Van 8 tot 1 gevist en 3 ondermaatse visjes gevangen. Het hele Sneekermeer gehad en het PMK tot aan de tunnel. Je moet bij het voorvissen natuurlijk niet de hele dag gaan vissen want dan is de lol er de volgende dag af. Twee volle dagen achter elkaar vissen is zelfs mij te gortig. Afijn, dat was dus een slechte generale.

Ik had berekend dat als het zo beroerd vissen is, slechts één visje voldoende zou zijn om het klassement te winnen. Maar ja, iedereen loopt wel eens tegen een dag aan dat je blank vist en als dat het geval zou zijn dan had Leo de beste papieren en Rowan maakte ook nog een grote kans.

Start;

De opkomst was 19 man, waaronder onze nieuwe ster aan het firmament Albert Veldman, luistert naar de naam Appie. Deze keer had hij echter de sleutel van zijn boot vergeten. Geen nood, Appie mocht met Roel mee. 19 mensen op de laatste tocht is echt super! Ervaring leert van voorgaande jaren dat er op zo’n laatste dag wel eens een enkeling is die zijn koppie laat hangen.

De start was wederom weer om 7.00 uur vanaf het eiland op het Oudhof, het was nog maar net licht geworden.

De omstandigheden waren bewolkt,  kans op een bui, weinig zon en de wind was kracht 4/5 uit het zuidwesten. Prima  visweer.

Keuzes maken;

Vissen is ook een kwestie van keuzes maken. Waar ga je heen? Wat is het plan? Wat ga je doen als het op de eerste en meestal je beste stek geen visje te vangen is? Omdat er de vorige dag op het kanaal en op de meer niets te vangen was heb ik het maar eens over een andere boeg gegooid. De Jelte kan soms een prima viswatertje zijn. Richard had er vorig jaar al eens enorm gescoord.

De wedstrijd;

Inmiddels lagen Robert en Gosling ook al op de Jelte te vissen, dus maar doorvaren tot boven de tunnel. Altijd riskant om daar heen te varen. Als er iemand op de kant staat te vissen kun je er niet meer bij. Dat was slechts aan één kant het geval dus maar op de andere kant vissen. Na een kwartiertje vissen een mooie tik op de hengel. Geen jubel snoekbaars maar eentje van ruim de maat dus telt hij mee. Na 5 minuutjes op dezelfde vierkante meter weer een tik en nu ving ik zijn broertje (44 en 45 cm). Na weer 5 minuten weer raak en deze keer voelde hij zwaarder aan dan de vorige keren. Vol verwachting klopt mijn hart en haalde ik op…… geen snoekbaars maar een brasem die de shad vol in de bek had. Daarna was het over. Nu ik toch al bijna bij Heeg was ben ik maar doorgevaren tot aan Heeg om daar nog enkele stekjes af te vissen en ook daar lukte het nog om eentje te verschalken. Deze was 42,2 cm, op het randje maar hij telde mooi mee. Na een uurtje maar weer terug naar de tunnel en weer op exact dezelfde vierkante meter nummer 4. Waarschijnlijk weer een broertje of zusje want deze was 43 cm. Een kwartiertje later pakte ik nog een mooi exemplaar van 59 cm en was het boekje vol. Voor 10 uur 5 maatse vissen is super en dan mag voor wat mij betreft de wedstrijd wel afgelopen zijn. Doorvissen voor een paar extra cm is nooit zo motiverend. Al met al had ik 5 maatse snoekbaarzen, 5 ondermaatse snoekbaarzen, een brasem en een snoek. Prima visdag! En zo zie je maar, een slechte generale kan een prima uitvoering zijn.

De concurrenten;

Gosling en Robert waren naar de Koevoet gegaan en iets van 14 vissen gevangen, echter waren er slechts 2 van de maat.

Leo ving 2 mooie zeventigers, één op de meer en één in het kanaal en kreeg de derde dagprijs en werd tweede in het klassement. Gefeliciteerd, prima gedaan.

Rowan kreeg visles van zijn vriendin jaimy (ik hoop dat ik het goed schrijf), hij niks en zijn vriendin één stuks. Ook wel even leuk om te melden, dat we weer eens een vrouw mee hadden. Rowan wees er zuinig op, een vrouw die van vissen houdt en mee gaat, dat is een lot uit de loterij.

Good Old Erik viste blank en maat Klaas toch weer 2.

Ronald en siebe waren op het kanaal gebleven en vingen er samen 5 van de maat (Ronald 4 en de 2e prijs).

Richard had wederom zijn dag weer niet, viste blank maar maat Marcel had twee stuks en bleek weer enorm constant te vissen. Tot zijn stomme verbazing werd hij derde in het klassement. Door iedere wedstrijd vis te vangen eindig je gegarandeerd hoog. Gefeliciteerd!

Appie had ook 2 mooie vissen en maat Roel ook 2 exemplaar. Klaas-Jan en Marten hadden 1 snoekbaars en voor de rest weet ik het niet meer. Klaas Jan had het hoofd er niet bij want hij kon elk moment opa worden.

Met 19 man in totaal 24 maatse snoekbaarzen vangen is niet echt goed maar augustus en september zijn altijd lastig en gezien mijn ervaringen van de vorige dag mochten we niet mopperen.

De grootste snoekbaars door Leo, een exemplaar van 73 cm.

De precieze uitslag;

Zie de lijst, ook voor de millimeters.

Na het vissen;

Bij de meet stond er een enorme pan gehaktballen klaar en was het weer smullen. Leo en Gosling deden de prijsuitreiking en het was weer als vanouds, gezellig en grote verhalen.

Bedankt!

Leo en de rest van het bestuur maar weer bedankt, het was opnieuw weer dik voor elkaar! Super!

Gerke en Karin bedankt voor het zijn van het centrale punt voor de start, finish en versnaperingen. Ook Super.

Groet Jan en tot volgend jaar, veel plezier in de polder en ik lees graag jullie visverhalen