Verslag 1e meertocht 2021

Verslag 1e meertocht d.d. 12-06-2021

Het was alweer een tijdje geleden dat ik gevraagd werd om een verslagje te schrijven. Dat betekend dat het ook alweer een tijdje geleden was dat ik een wedstrijdje had gewonnen. Afijn, soms zit het tegen, soms zit het mee. Soms zit het een hele tijd tegen, soms …… We hopen dat het de volgende keer nog een keertje mee zit.

Start;

De opkomst was 15 man waaronder 3 leden van de door ons zeer gewaarde (buren) visclub De Baars. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Klaas-Jan had een introducé meegenomen die naar de naam Edward luistert. Hij zit in de walbeschoeiingen. Dus als je nog een walbeschoeiing nodig hebt….

De start was weer om 7.00 uur vanaf het eiland op het Oudhof. Het was erg druk op het Oudhof en nauwelijks plaats om je boot kwijt te raken. Misschien moeten we maar eens op zoek naar een wat ruimere startlocatie. De meer gefortuneerde leden met een eigen (grote) boot waren er de avond ervoor al en de sporen van een genoeglijk avondje ervoor waren nog duidelijk aanwezig. Eén deelnemer had nog niet eens de gerechtigde leeftijd. De jeugd heeft de toekomst. Hij kreeg dan ook een aanmoedigingsprijs na afloop.

De omstandigheden;

Droog, bewolkt maar prima visweer. Naar verloop van de tijd stak er een flinke noordwester wind op.

De wedstrijd;

Het plan was om eerst maar eens even de hotspots vlak in de buurt af te pjukken. Daarna de Jetle op en vervolgens maar eens het PMK naar het Sneekermeer. Het ging verrassend goed. Meteen om 7.15 uur een mooie tik op de hengel en meteen een maatse. Niet een halleluja snoekbaars maar met ca. 44 cm heeft hij wel de maat en telt hij mee. De vis was gehaakt buiten de bek onder de kieuw, mazzel dus. Om 7.30 uur een nog hardere dreun op de hengel en deze was flink in de zestig. Bij het scheppen lag hij al meteen los van de haak in het net. Weer mazzel dus. Even later vangt Klaas Jan op exact dezelfde plaats ook eentje van 60. Had ik er toch ietsje langer moeten blijven vissen. Weer te weinig geduld. Terug op de eerste vangplaats hangt er een ‘’zak’’ aan de haak. Die zak gaat zwemmen en blijkt het een vis te zijn. Deze gaat er als de brandweer vandoor en ik heb een tijdje niets in te brengen. Blijkt dat ik een mooie zestiger gehaakt heb in de rug. De mazzel kan niet op en op zo’n moment weet je; ‘’deze wedstrijd ga ik winnen’’. Daarna was het feest uit. Dan maar de Jelte op. Daar waren Gosling en Bob aan het vissen. Zij bleken precies op mijn geheime plekje te vissen. Maar ze hadden daar nog niets gevangen. De Jelte bleek een vergissing. Maar weer terug naar de eerste visstek en warempel weer een snoekbaars van ca. 55 cm. 100 meter verderop nog een van ca. 50 cm en ‘’het boekje was vol’’. 5 stuks al om 10.30 uur. Nog 2 van onder de maat en nog een maatse van ca. 52 in de loop van de middag. 8 vissen, deze man moppert niet.

Bij de meet;

Altijd spannend. Maar even afwachten of er nog meer mensen met ‘’het boekje vol’’ aan de meet zouden verschijnen. Het bleek dat een enkeling niets gevangen had maar de meeste mensen hadden wel vis (zie de uitslag). Alleen Good Old Leo wist op het allerlaatste moment zijn 5e snoekbaars te scoren en hij kwam dan ook met een zelfverzekerde glimlach van oor tot oor op zijn halve centimeter zonnebrand gezicht aan de finish. Gelukkig waren mijn snoekbaarzen enige centimeters groter en was de uitslag in mijn voordeel. Op de vraag hoeveel centimeters Leo nu te kort kwam, kwam het antwoord dat ik dat maar aan zijn vrouw moest vragen………

77 cm was de grootste snoekbaars, gevangen met nog 3 andere snoekbaarzen door Gerke die een prima visdag had beleeft. Er waren nog meer mensen met 4 snoekbaarzen waaronder Klaas Jan. Edward had 3 zestigers. Hij gaat een gevaarlijke outsider worden.

Uitslag;

Zie de lijst, ook voor de millimeters.

Na het vissen;

Al met al was het een prima visdag. Met 15 man 34 snoekbaarzen vangen is goed te noemen.

Na afloop was er weer een biertje en een broodje bal.

Bijzonderheden:

Twee boten gingen op de bon voor te hard varen. Richard kreeg een prent van €100,- en Nicolai eentje van €200,- Verschil moet er wezen.

Groet Jan en tot 3 juli.